Nieuws

Onderstaand onze laatste nieuwsitems en mededelingen

Oener bedrijf draait de hele dag op duurzame accu’s

Dinsdag 24 oktober 2023 publicatie uit De Stentor

"Wil je koffie?" vraagt Zwier van der Weerd van Aalberts Installaties in Oene. Dat lijkt een normale vraag, maar is verrassend voor de directeur van een bedrijf dat is afgesloten van het gasnet en het ook even zonder stroomvoorziening moet doen. En toch gewoon warme koffie. Hoe krijgt hij dat voor elkaar?

Een grote accu bij de ingang van het bedrijf aan de Houtweg in Oene geeft het antwoord. Een dikke kabel loopt naar binnen en zorgt ervoor dat de lampen branden, warmtepompen werken, de computers draaien en de circa dertig medewerkers hun werk kunnen doen. Ook dat ze naar de koffieautomaat kunnen.

"Er vindt op dit moment een aanpassing aan de nutsvoorziening in dit deel van Oene plaats en we zitten zonder stroom. Een uitgelezen kans om onze accu’s als oplossing voor problemen rond het stroomnet te laten zien", legt Zwier van der Weerd uit. En dus draait zijn bedrijf deze maandag de hele dag op een accu. Een middel dat steeds meer in beeld komt voor bedrijven die de gevolgen voelen van de problemen rond het stroomnet. En niet alleen bedrijven, ook voor particulieren komt op opslag van energie snel dichterbij.

"De netproblemen zijn een complete ramp voor het bedrijfsleven", vindt Van der Weerd. "Als ondernemer mag je je contract niet overschrijden. Nog maar kort geleden geen probleem, nu stelt de leverancier je zelfs aansprakelijk voor de vervolgschade. Maar je maakt producten of bedient je klanten, dat kun je niet zomaar stoppen", schetst Van der Weerd het dilemma voor ondernemers. Die kunnen groei of starten van een nieuw bedrijf helemaal vergeten.

Sleutelrol slimme accu
Zolang de energietransitie niet is afgerond, moet je wel zelfvoorzienend zijn voor een ongestoorde bedrijfsvoering, zegt de ondernemer. En daarin kunnen de accu’s een slimme sleutelrol vervullen. "Je verzamelt stroom om het moment dat het niet nodig is en gebruikt het als het nodig is. Zelf gebruiken we vandaag een accu van 120 kilowatt. We nemen 2 kilowatt per uur af van de accu en daar komt een 3 kilowatt bij van de zonnepanelen. Met een volle accu kunnen we dus dagen vooruit”, legt de Oener directeur uit.

Voor grote bedrijven zijn ook accu’s als zeecontainers leverbaar met een capaciteit van 1 megawatt. En de accu’s zijn te schakelen. Een mogelijkheid die ook snel populair wordt, is de vervanging van een aggregaat door een accu. "In de veehouderij moet je verplicht een noodvoorziening hebben bij stroomuitval. Met een accu heb je geen diesel meer nodig en kun je zelf laden met je zonnepanelen. Zo ben je zelfvoorzienend en kun je geld verdienen in het energiespel. Verzamelen als het over is, leveren als het nodig is."

Van der Weerd verwacht ook een omslag bij particulieren. "Als je nu stroom over hebt, kun je die leveren aan het net. Als die salderingsregeling wegvalt, kun je zelf je zonneenergie opslaan en afnemen wanneer jij het nodig hebt. We hebben nu testopstellingen staan waarin ook de koppeling met een laadpaal voor de elektrische auto is meegenomen." Zodat je ’s nachts toch je auto kunt laden met eigen, opgeslagen zonneenergie.

Zo’n accu kost wel wat. Voor (horeca)bedrijven, afhankelijk van de vraag, tussen de 40.000 en 80.000 euro. Voor particulieren vanaf zo’n 3000 euro. Dan zet je niet alleen zelf een stap om zelfvoorzienend te zijn, maar draag je ook bij aan de oplossing van een landelijk problemen, houdt de Oener ondernemer voor. "We moeten dit echt samen op zien te lossen en een bijdrage leveren. Het netwerk kan het niet meer aan", benadrukt Van der Weerd. Hij hoopt dat lokale overheden meewerken. "Soepel zijn bij regelgeving rond plaatsen van de accu’s, bijvoorbeeld. Maar ook door zelf accu’s te plaatsen waar het kan."

Lees het gehele artikel hier